Quantcast
Channel: Startpagina Prikbord - melkquotum.startpagina.nl/prikbord
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1835

'EU-landbouwbeleid kost weinig geld' (15 reacties)

$
0
0
'EU-landbouwbeleid kost weinig geld'

Auteur: Jan Engwerda 1 reactie Stafmedewerker van het Productschap Akkerbouw Fred Klein wil twee misverstanden over de landbouw uit de wereld helpen. Het landbouwbeleid van de Europese Unie kost niet veel geld en de graanprijzen zijn niet zo hoog.

Klein sprak dinsdagavond op een bijeenkomst in Vlagtwedde van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). ”Politici roepen vaak, als hun dat goed uitkomt, dat het landbouwbeleid van de EU veel geld kost. Maar ze vergeten te vertellen dat landbouw de enige sector is waar de EU een gezamenlijk beleid voor voert.”

In 2009 gaf de EU 42 miljard euro uit aan het landbouwbeleid. Klein: ”Dat is 41 procent van de totale begroting van dat jaar. Maar als je alle uitgaven van de afzonderlijke lidstaten voor onderwijs, defensie, ontwikkelingssamenwerking bij het EU-budget optelt, ziet het beeld er heel anders uit. Dan beslaat landbouw nog maar 0,5 procent van alle uitgaven van de EU en de lidstaten. Ontwikkelingssamenwerking vergt 0,7 procent van het budget, defensie 9 procent en voor onderwijs beslaan de kosten meer dan 10 procent van het gehele budget. Door uitspraken van politici is een sceptische houding ontstaan over het landbouwbudget in de EU. Maar het landbouwbeleid is goedkoop vergeleken met andere uitgaven in de EU.”

Een andere misvatting bij politiek en het grote publiek is volgens Klein de hoogte van de graanprijs. ”Nu ligt de graanprijs rond de 180 euro per ton. Maar begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd 255 euro per ton voertarwe betaald, franco geleverd. In 1984 lag de prijs nog op 250 euro. Als je corrigeert voor inflatie kregen de graantelers in 1950 rond de 650 euro per ton voertarwe. In 1984 lag de interventieprijs op € 184,58 per ton graan. Nu is dat € 101,31.”

Bovendien merkt de consument weinig van de recente prijsstijgingen van graan, stelt Klein. ”De graanprijs bepaalt maar voor een klein deel de prijs van een brood. De invloed van de brouwgerstprijs op de prijs van een glas bier is te verwaarlozen. De relatie tussen de prijzen die de primaire sectoren ontvangen en de consumentenprijzen is ver te zoeken.”


oftewel politici lullen gewoon wat henzelf uitkomt

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1835