Quantcast
Channel: Startpagina Prikbord - melkquotum.startpagina.nl/prikbord
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1835

GD wijst melkveehouders op de risico's van voetbaden (4 reacties)

$
0
0
Op een groot aantal melkveebedrijven wordt gebruik gemaakt van voetbaden. Meestal zijn dit doorloopbaden. Aan het gebruik van voetbaden zijn risico’s verbonden voor zowel de veehouder als de koe, waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De grootste risico’s voor de veehouder zijn het klaarmaken van het bad en het plaatsen van een formalinebad te dicht bij de melkstal. De veehouder wordt dan te lang aan de schadelijke dampen blootgesteld.

Risico’s voor koeien
Voor koeien kan het voetbad gaan fungeren als besmettingsbak voor de overdracht van ziektes zoals Mortellaro. Dit kan gebeuren bij (te) langdurig gebruik of bij het niet verwijderen van het bad na de ontsmetting van de klauwen. Daarnaast kunnen in een enkel geval dieren ook uitglijden.

Alternatieve middelen
Het is mogelijk om andere middelen dan formaline te gebruiken in voetbaden. Deze alternatieve middelen zijn door de GD getest en werken minstens zo goed als formaline mits ze gedurende een aantal maanden 3 achtereenvolgende dagen per week wordt gebruikt. Bij een gebruik van 1 dag per week of minder werkt het minder goed dan formaline. Let op: alle voetbaden hebben vooral een preventief effect en werken zeer beperkt genezend.

Regelmatig verversen
GD-onderzoek heeft aangetoond dat voetbaden moeten worden 'ververst' na circa 200 tot 250 koepassages. Dat betekent bij koppel van 100 melkkoeien dat het bad elke dag ververst moet worden. Bij meer passages of het niet verwijderen van een bad als het niet gebruik is, kan een bad gaan functioneren als een besmettingsbak.

Goed gebruik doorloopbad
Voor een goed doorloopbad gelden de volgende criteria:

lengte: 3 meter (ieder dier doet er 2 stappen in);
Breedte: 60 tot 80 centimeter;
hoogte: 15 centimeter met een vloeistofniveau van 12 centimeter;
Klauwen kunnen ontsmet worden met formaline (iedere 14 dagen 2 melkmalen) of met moderne desinfectantia (Digiderm of 4Hooves). In dat laatste geval moet vooral de eerste 2 maanden de ontsmetting meerdere dagen per week plaatsvinden.

bron: GD

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1835